четвъртък, 16 септември 2010 г.

Четвърти път :))



Разликата между кикбокса и уличния бой е в две неща:
първото е, че при уличния бой ПРОТИВНИКЪТ ТИ (както и ти) няма ръкавици на ръцете си, а второто е,
че няма правила,
като това си е лично мой извод.
Днес (вчера вече, но не съм си лягал цяла нощ, ебаси) взехме първата защита - свиваш ръце пред лицето си и се сгъваш като костенурка :DDD После втората - приклякането от вчера, но вече в по-реална обстановка, защото Бохо се беше посъвзел. И Гошко беше там. (П.П. Грешка, най-първата защита беше да му отклониш ръката покрай себе си - противниковата лява вдясно покрай теб с твойта лява, а дясната - вляво с твойта дясна; костенурката и приклякането бяха съответно втора и трета.[моля виж тук едно препращащо пояснение, за необходимостта от което много ме е срам]) Този път бяха и двете треньорчета, като и двамата обясняваха. Веднага забелязах, че като второто треньорче ни обясни приклякането, включи и няколко допълнителни обяснения, които вчера не ми беше казал, докато учех приклякането на чувала. Предният крак се изнася освен напред (защото тежеста отива на него), също така и доста встрани. Включително и когато правиш десен прав. При ляв прав се завърта навън (в случая наляво ;) петата на десния (на 14-я път ебаси забелязах, че тук съм искал да кажа ЛЕВИЯ) крак, който ВИНАГИ е напред (ако си десничар, разбира се), а при десен прав - дясната задна пета (надясно се пада). Всичко това е заради тежеста, която е основно понятие при чистите удари, при които се получава много голяма сила, дори и да не си сто кила.
Не беше само това, веднага си спомних и една друга негова фраза от втория път. Говореше на Гошко:
- Т'ва му е тъпото на каратето (тук перефразирах малко), че повтарят по много пъти едно и също.
И други две-три изречения каза, които засега не са интересни.
- А аз като видя, че нещо става и минавам на следващото. - добави.
Тези два факта, осмислени от мен в онзи момент, се комбинираха с трети. В началато второто треньорче (което изглежда по-опитно) попита първото какво прави с нас и второто му каза ляв прав, отскачане (просто пренасяне на тежеста на задния крак и преместване на тялото както е напред назад) назад (защита, значи може би даже това е била първата, защото беше съвсем в началото, преди костенурката, но понеже ни я каза по-неопитното (първото) треньорче, явно не се брои) и после пак ляв прав (което ще рече ново пренасяне на тежестта от задния десен на предния ляв (разбира се с извъртане на дясната пета навън, така както е била извъртяна лявата при първия ляв прав, пак навън) и преместване на трупа, както е бил леко наклонен назад, напред). (Тук от четиринайстия път не ми стана съвсем ясно как ше съм извъртал дясна пета при ляв удар, но както и да е...)
Като си представих едновременно и трите факта, комбинирани с обстоятелството, че винаги в началото питат какво сме взимали досега, за първи път ми светна нещо изключително важно.
Че треньорите не се занимават само с нас, на главите им са доста хора, не са длъжни да помнят всеки какво е взимал и на кого какво са казвали и в процеса на усвояването преценяват, обясняват, поправят грешки и доста се стараят и като цяло са големи пичове. Тогава разбрах, че трябва да използвам главата си, да слушам и да гледам внимателно, да помня всичко, да задавам възможно най-добре обмислените и смислени въпроси, да се заслушвам във фразите, които използват, като обясняват, да не досаждам.
Така например още на първия път първото треньорче каза нещо при първия научен от нас удар - левия прав, което тогава не написах - че след като вече сме схванали в главата си след многото показвания и повторения във въздуха механизма на движението, ще отидем на тапицираните с меко правоъгълни плоскости, залепени за една от стените,
за да усетим удара с голите си ръце. Каза:
- Все едно имаш пирон между показалеца и средния си пръст и с него намушкваш мекото тапицирано. А не го драскаш. - показа смешното неправилно движение, при което при удара ръката ти се плъзга леко надолу по целта.
Днес вече като бях с професионални ръкавици и старателно навити по определен начин под тях боксьорски бинтове, при левия прав - отскачане назад (защита) - пак ляв прав пак ми показа:
- Абе все едно държиш пирон между пръстите и го забиваш бе, а не да дереш като маче (точно така каза). - и показа по ебаси смешния начин :D

Най-накрая второто опитно треньорче ни качи на ринга и нареди три чифта гири - от 5, 2,5 и 1 килограма. Правихме следното: аз с петте килограма правя във въздуха леви и десни прави с придвижване навсякъде (напред, назад, наляво, надясно и завъртане в двете посоки) в продължение на 30 секунди, Бохо почива. Давам му гирите да прави същото и продължавам 30 сек. без гири - във въздуха, после взимам 2,5 килограмовите и същото, а Бохо без гири във въздуха, после му ги давам и аз без гири трийсе секунди, после взимам с най-малките една минута, той почива половин, давам му ги и тва е.
Добри са треньорчетата.
Стараят се да ни е интерсно.
Вече си мечтая да ни дадат най-после крака.

(П.П.П. Друго интересно, което пропуснах.
Накрая при свободното видях, че Гошко бие шутове по чувала - той си е каратист и разцъква отделно от нас. Казах на второто треньорче:
- Виж обаче каква е разликата между каратето и кик бокса - рамото на дясната ръка е вдигнато като на лявата.
- Да - потвърди той и каза, че това на Гошко му е от каратето.
А нас ни учат лявата ръка, която винаги е напред при десничари, да е с вдигнато високо и залепено за лицето отляво рамо, а задната дясна ръка - със залепен юмрук до лицето вдясно и СМЪКНАТО РАМО, за да може лакъта да покрива долу черния дроб.
Не знам защо има разлика в двете, сигурно тия в каратето не си бият шутове по черните дробове.)

Сетих се, че за първия път по-долу забравих да кажа за невероятната руса мацка, затова сега ще го добавя 3 публикации по-надолу, като послепис :))

Ммне, ще го напиша тук, на четвъртия път :DDDDD
Преди да си тръгнем първия път, като се правехме, че правим коремни преси и се учехме да скачаме на въже, на ринга една руса мацка се биеше с некакъв. Боят беше тренировъчен, онзи не се опитваше да я нокаутира, но мацката сякаш се опитваше. Направо ме разби. Дясно маваши, ляво маваши и вендага ебаси бързото и силно май гери със две крачки напред след това. Брутално. Мацката беше с каска. И гума под устните, както и оня. И двамата със специални такива на краката. Маризеха се супер мега динамично от единия край на ринга до другия. По едно време мацката му вкара тупаница и на ония му падна гумата на земята и си я вдигна и пак я лапна. Ебаси кютека!
После като си тръгнахме и като излезнахме от съблекалнята и като минахме през залата и видях същото момиче на пейката без гума в устата и без каска... Ебаси невероятната руса мацка.
Даже не я познах, после Бохо ми каза, че е същата от ринга.